Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani pƵhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Mõisate ja talude lammutamine

1864/66. a. ennem maademõõtmist võetud Olustvere vallas mitmelt peremehelt maad ära ja antud moonakatele. Peremehed hakanud vastu, mõned käinud isegi Peterburis kaeba[ma]s, kuid tagajärg olnud see, et 7 peremeest taludest välja tõstetud.
EKLA, f 200, m 12:2, 79 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Tääksi k., Pütsi t. - Tony Bollmann < Jüri Reiner, 76 a. (1926)

Putku talu olnud vanast ajast juba üks jõukamatest taludest ja Rootsi ajast elada seal sees juba Wigandi sugu. Moonaka ajal jaotud talu nelja ossa, millest üks osa jäetud endisele peremehele ja kolm antud saunameestele.
EKLA, f 200, m 12:2, 80 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Lõhavere, Wiluvälja t. - Tony Bollmann < Jaan Grünbaum, 87 a. (1926)

Umbes samal ajal antud ka Taevere vallas saunameestele maad.
EKLA, f 200, m 12:2, 80 (III-5b) < Suure-Jaani khk. -Tony Bollmann (1926)

66 a. eest olnud Pärasaares ainult kaks suurt kohta. Taludel olnud oma saunamehed, kes teoajal aidanud päivi teha. Maademõõtmise ajal võetud taludest äärepoolsed osad ja ka kroonu metsadest maad juure, tehtud väikesed kohad, missugused siis saunameestele antud.
EKLA, f 200, m 12:2, 80 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Lõhavere as., Varbola t.; Pärasaare k., nr 1 t. - Tony Bollmann < Peeter Kukk, 85 a.; Jüri Kuldkepp, 86 a. (1926)

Regoldi mõis olnud kroonu oma ja 1870. a. kaotatud see ära. Maa antud veneusulistele ja ainult rabaäärsed ning viletsamad kohad antud siis ka luteriusulistele. Nii saanud ka jutustaja praeguse koha, mis täiesti soo keskel asub.
EKLA, f 200, m 12:2, 80 (III-5b) < Suure-Jaani khk., Regoldi k., Kõõka t. - Tony Bollmann < Tiina Köökler, 71 a. (1926)